Hardlopen is een mooie en voor de meeste mensen toegankelijk sport. Loopkleding aan, schoenen onder en gaan! Je bent niet gebonden aan tijden of beschikbaarheid en de weersomstandigheden gooien zelden roet in het eten.
In deze toegankelijkheid schuilt echter ook een gevaar en blessures liggen op de loer. Verschillende onderzoeken laten zien dat het aantal blessures per 1000 hardlopen tussen 30 a 38 ligt. Ter vergelijking: bij voetbal (op wedstrijdniveau) ligt dit op circa 24.
Hardlopen is een complex geheel van lichamelijke bewegingen die allemaal ten opzichte van elkaar en de omgeving moeten kloppen. Als er ergens in die keten van activiteiten iets niet goed gaat, kan dat soms tot ongemak of blessures leiden. Deze kunnen van relatief korte duur en onschuldig van aard zijn (blaren, spierpijn, enz.), maar soms kunnen ze ook tot grotere klachten leiden, zoals pees- of gewrichtsklachten.
Het is belangrijk te weten wat de oorzaak is van de klacht om verder (of volgend) leed te voorkomen. Maar liefst een derde van alle hardlopers heeft een dergelijke blessure al eens eerder gehad. Dat geeft aan dat het lang niet altijd eenvoudig is om te bepalen wat nou verstandig is om te doen of wat juist niet.
Sinds kort beschikt Sportgeneeskunde Midden Nederland over nieuwe high-tech apparatuur voor het uitvoeren van hardloop-analyses. Deze technologie stelt ons in staat om zeer nauwkeurig uw looppatroon vast te leggen en te beoordelen. Wij maken gebruik van hardware en software van Zebris, een gerenommeerd Duits merk dat zich specialiseert in techniek om menselijke bewegingen te kunnen registreren. Het loopvlak van de hardloopband is voorzien van duizenden drukgevoelige sensoren die heel precies vastleggen wat er in welke fase van het lopen gebeurt. Denk aan contacttijd, vorm en tijdsduur van de afwikkeling, de hoeveel druk die u levert op de verschillende delen van de voet enz. Al deze informatie wordt ondersteund met video-opnames van een high-speed camera. Deze beelden worden gesynchroniseerd met de informatie van de druksensoren om nauwkeurig te bepalen wat er wanneer gebeurt. Deze bundeling van technische hulpmiddelen en de kennis van de bewegingsspecialist en sportarts, maakt dat we in staat zijn om op zeer hoog niveau uw looppatroon te kunnen beoordelen. Dit kan helpen bij de diagnose van fysieke klachten tijdens het rennen, het advies geven over type schoenen of steunzolen en zelfs voorkomen dat u blessures oploopt.
Deze hardloop-analyses is voor iedereen toegankelijk! U kunt rechtstreeks bellen voor een afspraak of in overeenstemming met uw fysiotherapeut naar ons toekomen. Wij zorgen dan voor een verslaglegging terug aan uw therapeut. De analyse kan, afhankelijk van uw aanvullende verzekering, deels of zelfs geheel vergoed worden door uw zorgverzekeraar.