Oncologische revalidatie

Patiënten komen bij Sportgeneeskunde Midden Nederland met de wens om aan herstel te werken. Zij ervaren beperkingen in hun dagelijks leven door ziekte of door chronische klachten. Ons doel is het bevorderen van het algeheel herstel. Essentieel hiervoor is een goede intake bij de start. Een verpleegkundig specialist brengt de situatie in kaart en beoordeelt of een inspanningstest meer duidelijkheid gaat geven over de belastbaarheid. Wanneer dit het geval is zal deze door de sportarts uitgevoerd worden en hebben we een vertrekpunt om de patiënt verder te helpen.

Na de inspanningstest komt de patiënt terug bij de verpleegkundig specialist, die de uitslagen bespreekt. Daarbij ontvangt de patiënt een advies op maat om te werken aan herstel. De verpleegkundig specialist bepaalt aan de hand van een providerboog waar de patiënt het beste kan werken aan zijn/ haar herstel. Dit kan een fysio(oefen)therapeut, diëtist of ergotherapeut zijn, maar ook een combinatie hiervan of gewoon bij de sportclub in de buurt.

Gedurende het traject houdt de verpleegkundig specialist contact om te kijken of dit alles naar wens verloopt. Het doel van het traject is om patiënten weer verder te helpen in het proces van herstel en beweging.

Belangrijke componenten van het beweegprogramma zijn:

  • het kennen van eigen lichamelijke grenzen;
  • het inschatten op welk niveau gewerkt kan worden aan herstel;
  • het ontwikkelen of herwinnen van een actieve levensstijl;
  • het scheppen van voorwaarden voor het zelfstandig vergroten/onderhouden van het gewenste niveau van fysiek functioneren.

Vanaf 1 januari 2016 is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist voor een blessureconsult noodzakelijk. Met de erkenning van de sportarts als medisch specialist vallen zorgvragen onder de zorgverzekeringswet. De zorgvragen worden dus ook door de basisverzekering vergoed. Voor een gedetailleerde toelichting op deze vergoedingenstructuur verwijzen wij u graag naar onze tarieven en vergoedingen.

U ontvangt na het maken van een afspraak de inloggegevens van uw persoonlijke omgeving in ons patiëntenportaal. Hier kunt u uw vragenlijst invullen, uw afspraken inzien en uw dossier bekijken.