Prolotherapie

De sportarts beschikt over diverse behandelmethoden. Een voorbeeld hiervan zijn injecties. Veel gebruikt zijn lidocaĆÆne en corticosteroĆÆden. De sportarts is zeer terughoudend in het gebruik van met name corticosteroĆÆden, maar soms is dit toch nodig om een blessure te laten herstellen. De sportartsen zijn allen zeer ervaren in het injecteren. Een minder bekende maar zeer effectieve en absoluut onschadelijke behandeling is prolotherapie. Behandeling door middel van prolotherapie wordt regelmatig toegepast in landen als de Verenigde Staten en Australie. In Nederland wordt deze behandeling nog maar sporadisch toegepast en is daardoor nog vrijwel onbekend.

U kunt een afspraak voor een consult maken op basis van een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist. Tijdens dit consult kunt u met de sportarts bespreken welke behandelmethode het meest geschikt voor u is.

Prolotherapie en Neuro-Prolotherapie bij pijn in het bewegingsapparaat

In praktijk blijkt de behandeling van lokale chronische pees-, spier- en gewrichtspijn (zoals bijvoorbeeld bij tennis- en golferselleboog, achillespeesontsteking en hielspoor) vaak een probleem.Ā Behandeling van deze klachten door middel van Prolotherapie wordt regelmatig toegepast in landen als de Verenigde Staten en Australie. In Nederland wordt deze behandeling nog maar sporadisch toegepast en is daardoor nog vrijwel onbekend.

Prolotherapie

Prolotherapie is een behandeling ontwikkeld door dr G.S. Hackett (een chirurg in de VS) Ā en later verder tot ontwikkeling gebracht in samenwerking met dr G.A. Hemwall. Samen schreven zij een handboek: Ligament and Tendon Relaxation treated by Prolotherapy. Hun basisprincipe was dat chronische pijn veroorzaakt kan worden door instabiliteit of uitrekking van kapsels en ligamenten.

Door het inspuiten van een dextrose oplossing, rond het kapsel of ligamenten, incidenteel gecombineerd met lidocaine (verdovingsvloeistof), ontstaat er een versterkte lokale celdeling waardoor het weefsel steviger wordt. Bijkomend voordeel is dat deze behandeling weinig bijwerkingen kent en er geen medicatie zoals corticosteroĆÆden wordt ingespoten. CorticosteroĆÆden onderdrukken ontstekingen maar kunnen daardoor ook het lichaamseigen herstel remmen.

Bij verschillende spier- peesaandoeningen zoals achillespeespijn en liespijn (veroorzaakt door spieraanhechtingen) en Osgood-Schlatter (knie), blijkt prolotherapie vaak effectief te zijn.

Direct na de behandeling moet resultaat merkbaar zijn. Soms is het nodig om de behandeling Ć©Ć©n of enkele malen te herhalen.

Neuro-Prolotherapie

Neuro-Prolotherapie is ontwikkeld door dr J. Lyftogt uit Nieuw Zeeland. Door het toepassen van Prolotherapie-principes, ontdekte hij dat er sterke pijnvermindering ontstond bij overgevoelige zenuwtakjes in de huid. Het verschil met prolotherapie is, dat er bij neuro-prolotherapie een aantal onderhuidse micro-injecties worden gegeven, in het verloop van kleine zenuwtakjes in het pijnlijke gebied, met een kleine hoeveelheid dextrose.

Een chronisch geĆÆrriteerde pees of ligament geeft signalen af aan langslopende kleine zenuwtakjes, waardoor deze opzetten en geĆÆrriteerd raken en er daardoor blokkades ontstaan. Zelfs als een onderliggende pees of ligament hersteld is kan de bovenliggende huid nog pijnlijk blijven door overactieve zenuwtakjes.

Door het inspuiten van een kleine hoeveelheid dextrose en lidocaine worden de blokkades rond de zenuwtakjes verminderd, waardoor er pijnvermindering ontstaat.

Zowel prolotherapie als neuro prolotherapie zijn volledig onschadelijk voor spieren, pezen en gewrichten

Samenvatting

Het doel van Prolotherapie is herstel van instabiel bindweefsel (kapsels en ligamenten) en bij Neuro-Prolotherapie opheffen van blokkades rond kleine zenuwtakjes in de huid, waardoor afname van oppervlakkige pijn rond pezen, ligamenten en kapsels plaats vindt.