Hardlopen blessuregevoelig?
Hardlopen is misschien wel een van meeste ideale sporten die je bijna altijd en overal kan beoefenen. Je komt thuis na een lange dag werken en binnen 10 minuten ben je gereed om te gaan hardlopen. Ideaal dus! Los van de vele gezondheidsvoordelen die hardlopen met zich meebrengt is het soms ook fijn om even te ontstressen. Helaas blijkt hardlopen ook een vrij blessure gevoelige sport. Stond in 2019 hardlopen nog op plek 3 met 780.000 blessures, in 2020 heeft hardlopen het voetbal ingehaald en staat op de 1e plaats met 1,1 miljoen blessures, 22% van het totaal. (bron: VeiligheidNL, toename loopblessure 2020). Dat had een belangrijke oorzaak namelijk de coronamaatregelen die in tijd golden. Voetbal en vooral competitiewedstrijden waren toen maar in beperkte mate mogelijk. Dus in tijden van lockdown werd hardlopen erg populair!
Naast dat er meer werd gelopen zijn er ook veel meer mensen gestart, en een beginnende sporter loopt net meer risico op een blessure. Blessures zijn vaak te wijten aan onvoldoende kennis over trainingsopbouw, éenzijdig bewegen of een verkeerde looptechniek kan een oorzaak zijn.
Wij hebben daarom een (hard)loopanalyse ontwikkeld voor de geblesseerde sporter/hardloper. Wij begrijpen als geen ander dat je blessurevrij wilt hardlopen!
Hoe ziet dan zo’n loopanalyse eruit?
Voorafgaand krijgt u een vragenlijst toegestuurd die ons helpt een goed beeld te krijgen van uw hulpvraag. De loopanalyse zelf bestaat uit een intake, een uitgebreid lichamelijk onderzoek, functionele (kracht-)testen en de analyse op de loopband.
De loopband die wij gebruiken is voorzien van honderden drukgevoelige sensoren die data produceren m.b.t. druk, kracht, contacttijden, cadans, beweegrichting, het verplaatsen van het lichaamszwaartepunt en nog veel meer. Deze data wordt daarnaast ook nog ondersteund door 2 gesynchroniseerde high-speed camera’s die alle bewegingen registeren van achteren en opzij.
Heb je nog een praktisch voorbeeld wat je meet?
Een van de punten waar de bewegingsdeskundige naar kijkt is de zgn. “overstride”.
Dat betekent wanneer iemand voorbij zijn lichaamszwaartepunt land. Normaal gezien wil je precies landen onder het lichaamszwaartepunt. Dit is efficiënter als het gaat om sneller hardlopen en het is ook minder druk verhogend op bijvoorbeeld je scheenbeen. Een overstride heeft namelijk een afremmende werking bij het landen van de voet, zie figuur 1. Kenmerkend bij een overstride is dat de loper voornamelijk land op zijn hak en een te grote pas heeft. Dat wil niet zeggen dat landen op de hak slecht is alleen in combinatie met een te grote stap is dat niet wenselijk! Om overstriding tegen te gaan adviseren wij vaak om jouw stapfrequentie te verhogen zodat je vanzelf kleinere stapjes creëert. Dit is 1 van de vele punten waar we naar kijken bij de loopanalyse.
Afspraak maken?
Het uiteindelijke doel van een loopanalyse is natuurlijk om samen met u te bepalen waar uw loop gerelateerde klacht/blessure vandaan komt. Na afloop kunnen we aan de hand van deze analyse een beeld krijgen van iemands sterke- en zwakke punten als loper. Dit alles verzamelen wij in een rapport waar u onze conclusie en adviezen in kunt terug lezen.
Wilt u meer weten? Kijk dan verder op: Loopanalyse – Sportgeneeskunde Midden Nederland (smamiddennederland.nl)