Fietspositiemeting voor de mountainbike. 

Een bike-fit is voor mountainbikers net zo belangrijk als voor wielrenners of triathleten, zo niet nog belangrijker vanwege de technische aard van het terrein waarop men rijdt. Hoewel het algemene doel van een bike-fit voor zowel mountainbikers als wielrenners/triathleten hetzelfde is – het optimaliseren van comfort, prestaties en efficiëntie- zijn er enkele specifieke verschillen tussen de een meting voor de racefiets en die voor een mountainbike.

Comfort en prestaties

Een goede bike-fit zorgt ervoor dat de rijder comfortabel op de MTB zit, wat essentieel is voor lange ritten en technische afdalingen. Comfort vermindert vermoeidheid, wat op zijn beurt de prestaties ten goede komt.

Efficiëntie

Een goede bike-fit optimaliseert de positie van de rijder ten opzichte van de MTB, waardoor de krachtoverdracht efficiënter wordt. Dit kan de snelheid verhogen en vermoeidheid verminderen, vooral tijdens lange beklimmingen.

Voorkomen van blessures

Op ruig terrein kan een verkeerde positie op de MTB leiden tot klachten/blessures en zelfs tot ongelukken. Een verkeerde bike-fit kan ook leiden tot overbelasting van bepaalde spiergroepen en gewrichten, wat op zijn beurt kan leiden tot blessures zoals kniepijn, rugpijn of nekpijn. Daarom is een goede bike-fit essentieel voor het vinden van een evenwichtige en stabiele rijpositie, waardoor het risico op blessures wordt verminderd.

Houding en lichaamstaal

Waar wielrenners en triathleten zich vaak concentreren op het behouden van een gestroomlijnde fietshouding om aerodynamisch te zijn, moeten mountainbikers meer dynamisch en actief zijn op de fiets. Men verandert meer van positie om te kunnen sturen, balanceren en om kracht uit te oefenen. Een bike-fit voor een mountainbiker kan daarom meer aandacht besteden aan het optimaliseren van de houding en de bewegingsvrijheid van de rijder.

Inhoud van de meting.

De dynamische fiets(MTB)positiemeting wordt vooraf gegaan door een anamnese met o.a. het doornemen van een vragenlijst over diverse relevante medische gegevens en uw sportgeschiedenis. Daarna wordt een uitvoerig lichamelijk onderzoek verricht van met name de spieren en gewrichten. Als alle lichaamsspecifieke eigenschappen zijn vastgelegd, worden de huidige maten en instellingen van op MTB nauwkeurig opgemeten. Vervolgens wordt de eigenlijke meting uitgevoerd. Bij deze meting wordt uw eigen MTB in een ergometer geplaatst en wordt uw houding tijdens het fietsen geanalyseerd middels ons geavanceerde Retül systeem. Hierbij krijgt u 8 sensoren op uw lichaam geplakt die in verbinding staan met een infrarood camera. Deze vertaalt alle data naar uiterst nauwkeurige precisie over alle bewegingen tijdens het fietsen. Wij passen uw MTB ter plekke aan als dat nodig blijkt te zijn en meten dan weer opnieuw. Dit proces herhalen tot we tevreden zijn. Tevens doen wij een zadeldrukmeting en worden de schoenplaatjes goed afgesteld. 

De bewegingsdeskundige is zowel analytisch, wetenschappelijk, medisch als technisch opgeleid.

Geïnteresseerd geworden? Kijk verder op: https://smamiddennederland.nl/bikefit/