Bewegingsanalyses

Bij Sportgeneeskunde Midden Nederland voeren we bewegingsanalyses uit voor zowel hardlopers als fietsers van elk niveau. Van recreanten tot wedstrijdsporters. Uiteraard zijn er veel verschillen te noemen tussen deze groepen, maar twee dingen hebben ze in ieder geval gemeen: ze brengen relatief veel tijd door in een specifieke sporthouding/beweging én ze raken geblesseerd. Hoe het één zich tot het ander verhoudt, is afhankelijk van vele factoren. Belangrijk is om je te realiseren dat er een aantal (rand)voorwaarden zijn waar je lichaam aan moet voldoen, om je gewenste sport op een gezonde en leuke manier te kunnen blijven uitoefenen.

Eén daarvan is een lichaamshouding die past bij jouw fysieke mogelijkheden en in dienst staat tot de sport die je beoefent.

bewegingsanalyse

Dat klinkt wat abstract, dus laat ik het verduidelijken met een voorbeeld: Iemand die 5000km per jaar wielrent, brengt al snel zo’n 170 uur door in die houding. Het is dus zinnig om te weten waar je fysieke mogelijkheden en beperkingen liggen t.a.v. je lenigheid, stabiliteit en coördinatie, in relatie tot de afstelling van je fiets. Voor hardlopers is het om dezelfde reden zinnig om te weten welke impact jouw specifieke loopstijl heeft op de belasting van je lichaam en daaraan gekoppelde loopprestaties.

Het analyseren van je bewegingen begint dus met een gedegen lichamelijk onderzoek, uitgevoerd door een van onze sportartsen of sportfysiotherapeuten. Het op voorhand verzamelen van informatie over verschillende lichamelijke eigenschappen, draagt bij aan het begrijpen waarom je beweegt zoals je beweegt.

Bij een dynamische fietspositie analyse wordt, na de fysieke screening, de huidige afstelling van je fiets in kaart gebracht. Vervolgens worden er een aantal sensoren op het lichaam aangebracht die in verbinding staan met een zeer nauwkeurige infraroodcamera. Alle relevante bewegingen, hoeken, graden en snelheden worden vastgelegd, om tot een volledige bewegingsanalyse te komen. Ook de zadeldruk wordt via pressuremapping meegenomen hierin. Mede op basis van deze data kunnen er wijzigingen in de afstelling van de fiets worden gemaakt, waarna er direct opnieuw kan worden gekeken welke invloed deze aanpassingen hebben op de beweging. Op die manier kan er nauwkeurig bepaald worden welke fietspositie het beste past bij jouw wensen en mogelijkheden.

Hardlopers worden geanalyseerd op een speciale loopband. Het loopvlak is voorzien van honderden drukgevoelige sensoren die heel erg veel data produceren m.b.t. druk, kracht, contacttijden, cadans, beweegrichting, het verplaatsen van het lichaamszwaartepunt en nog veel meer. Deze data wordt daarnaast ook nog ondersteun door 2 gesynchroniseerde high-speed camera’s die alle bewegingen registeren van achteren en opzij.

Het verzamelen van informatie via high-end technologie in combinatie met de kennis en kunde van onze medische en paramedische specialisten, zorgt voor kwalitatieve hoogwaardige bewegingsanalyses waar je echt wat mee kan, ongeacht je niveau of getraindheid.

Mark Schouten

Mark Schouten

Sportfysiotherapeut en bewegingsdeskundige. Mark is sinds 2019 verbonden aan Sportgeneeskunde Midden Nederland. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring als (sport)fysiotherapeut en werkt hier als bewegingsspecialists en echografist. Mark voert zowel de fietspositie-analyse als de hardloop-analyses uit. Daarnaast heeft hij ruim 12 jaar ervaring als musculoskeletaal echografist. Hij ondersteunt hierin de sportartsen door echo’s te maken van o.a. pezen, spieren en gewrichten. Mark is wielrenner in hart en nieren.