De performance loopanalyse

Heb je Femke Bol weleens zien hardlopen? Dat ziet er bij haar wel heel makkelijk uit. Of jij nu recreatief loopt of in wedstrijdverband, je wil dit toch ook op een manier die jou de minste energie kost? Hoogstwaarschijnlijk wil je ook graag sneller lopen. Vaak gaan deze 2 samen maar hoe ga je sneller en efficiënter hardlopen? Met onze performance loopanalyse kunnen we jouw hardloopstijl analyseren. Hieronder geven we je vast wat tips om jouw loopefficiëntie te verbeteren!

1. Pasfrequentie

Wat is pasfrequentie of cadance? Dit zijn de stappen die jij per minuut maakt tijdens het hardlopen. De meeste sporthorloges meten deze gegevens en dat is heel handig om te weten. Een pasfrequentie tussen de 170-190 (ruim genomen) lijkt ideaal te zijn. Val jij daar ruim onder dan valt er wat te verbeteren. Het is namelijk efficiënter om een hogere frequentie aan te houden. Dit heeft een gunstig effect op je landingstijd aan de grond en het voorkomt dat je te grote stappen maakt. Dit zorgt namelijk vaak voor een afremmende werking en kan ook druk verhogend werken op bepaalde gewrichten. Vaak zie je ook naarmate je moe wordt, je pasfrequentie en de snelheid afnemen.

2. Forward lean

Daar bedoelen we je houding van je bovenlichaam tijdens het hardlopen mee. Snelle lopers lijken iets naar voren te leunen. Dit bedoelen we zeker niet overdreven. Een minimale leun, een hellingshoek tussen de 4 en 10 graden naar voren, wordt geadviseerd en als normaal gezien.

De performance loopanalyse
forward lean

Voor de minder ervaren hardlopers kan dit best lastig zijn om aan te leren. Een tip, zie figuur 1, kan zijn: sta rechtop op 2 voeten, breng je lichaamszwaartepunt (in een rechtopstaande houding/naar voren kijkend) iets naar voren. Je voelt nu dat je “vanzelf” naar voren valt en dat kan jouw ideale “forward lean” zijn. Ook hier geldt, wanneer je moe wordt, deze houding moeilijker wordt om aan te houden. Wanneer je sterker wordt in je core zal je deze houding langer kunnen volhouden en zal je waarschijnlijk sneller en efficiënter gaan hardlopen

3. Verticale verplaatsing/oscillatie

Het meten van de verticale verplaatsing van een hardloper is een belangrijk punt als het gaat om de loopefficientie. Het onnodig “bouncen” of anders gezegd; te verend lopen, is niet energetisch en dus verlies van snelheid. Wanneer je te hoog komt na je afzet gaat de energie naar boven in plaats van naar voren. Het lijkt heel simpel maar toch zien we dit vaak terug bij hardlopers. Vaak gaat dit samen met een te grote stap (overstride) en een te lage stapfrequentie.

oscillatie

Dit zijn een aantal punten waar wij naar kijken tijdens onze performance loopanalyse. Juist ook voor de ervaren hardloper kunnen deze punten net het verschil maken als het gaat om sneller hardlopen. Samen, met behulp van geavanceerde camera’s en loopband, kunnen wij een uitgebreide analyse aanleveren van jouw hardlooptechniek.

Bent je geïnteresseerd geworden in een performance loopanalyse? Kijk dan eens hier!