De voordelen van een hardloopanalyse

Optimaliseer je prestatie en voorkom blessures.

Hardlopen is een van de meest toegankelijke en populaire vormen van lichaamsbeweging. Of je nu een doorgewinterde hardloper bent of net begint, een hardloopanalyse kan aanzienlijke voordelen opleveren voor je prestaties, loop efficiëntie en blessurepreventie. In dit artikel bespreken we de meerwaarde van een uitgebreide hardloopanalyse en waarom elke hardloper/triatleet of trailloper er baat bij kan hebben.

Populariteit 

Hardlopen wint steeds meer aan populariteit, waardoor we steeds vaker geconfronteerd worden met geblesseerde hardlopers. Hardlopen is een complexe motorische vaardigheid, waarbij het lichaam op zowel gewrichtsniveau als op het gebied van intra- en intermusculaire coördinatie en kracht aanzienlijk wordt belast. Daarnaast spelen verschillende reflexmechanismen een rol. Het is essentieel dat al deze aspecten op de juiste wijze en met de juiste timing op elkaar worden afgestemd om zodoende efficiënt te kunnen lopen. Een gebrekkige of inefficiënte looptechniek kan één van de oorzaken zijn van het ontstaan of het in stand houden van blessures. Het is daarom zinvol om de looptechniek kritisch te analyseren en indien nodig aan te passen, zodat het lopen zo min mogelijk energie kost en blessures voorkomen kunnen worden.

Voordelen 

1. Blessurepreventie. Een van voor de meest hand liggende voordelen van een hardloopanalyse is het verminderen van het risico op (overbelastings-) blessures. Door het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek, functionele testen en de videoanalyse, kan onze bewegingsdeskundige mogelijke oorzaken van blessures identificeren. Te denken valt aan;  overmatige proneren van de voet, landen in een overstride (te ver voor je lichaamzwaartepunt) of teveel verticale oscillatie. Met deze informatie kunnen wij gericht advies geven om blessures te voorkomen.

2. Efficiëntie verbeteren. Wij maken gebruik van vooruitstrevende technische hulpmiddelen waaronder een heel nauwkeurige drukgevoelige loopband en high-speed camera’s van Zebris. Hierdoor krijgen wij inzicht in o.a. grondcontacttijd, paslengte, pasfrequentie en drukverplaatsing van landing tot afzet. Al deze gegevens maken het inzichtelijk hoe iemand loopt waardoor wij men gericht kan voorzien van loop technische tips. 

3. Individueel advies. Elk individu heeft een unieke manier van hardlopen. Een hardloopanalyse is daarom afgestemd op jouw als loper en kan weer heel anders zijn voor iemand anders. 

4. Feedback. Zelf inzicht krijgen hoe je loopt is soms wel het allerbelangrijkste. Je kan nog net zo vaak horen dat je ontspannen moet lopen met je armen. Het zelf zien geeft soms nog meer inzicht en duidelijkheid. 

Conclusie

Een hardloopanalyse is een waardevol instrument voor elke hardloper/triatleet of trailrunner, ongeacht het niveau van ervaring. Het kan je helpen blessures te voorkomen, efficiëntie vergroten en het kan bijdrage aan het verbeteren van je prestaties. Het is een investering in je gezondheid en hardloopplezier, en kan je helpen om het beste uit jezelf te halen tijdens je hardloopavontuur. Meer weten of nieuwsgierig geworden? Lees verder op: http://smamiddennederland.nl/loopanalyse-performance

Tarieven Trainingsbegeleiding