DEXA scan: ANALYSE VAN DE LICHAAMSSAMENSTELLING
Altijd al benieuwd geweest naar hoe uw lichaam is samengesteld, wat uw vetpercentage bedraagt en hoe dit in verhouding staat met jouw spiermassa? Goed nieuws! Vanaf nu is het mogelijk om een DEXA scan te doen bij Sportgeneeskunde Midden Nederland.
Een DEXA scan (dual-energy x-ray absorptiometry) maakt gebruik van een kleine dosis straling om uw lichaamscompositie te bepalen. Ons lichaam bestaat uit verschillende weefsels. De doorlaatbaarheid van deze weefsels is verschillend, waardoor het mogelijk is om in kaart te brengen wat het aandeel van bv. vet is in het totale lichaamsgewicht.
Via de DEXA scan brengen we de volgende zaken in kaart:
- Vetpercentage en vetvrije massa van het totale lichaam en per regio. We meten waar het vet zich bevindt, bijvoorbeeld rondom de heup en de buik (niet het exacte viscerale vet)
- Gewicht van iedere lichaamsregio en vergelijking van de linker- en rechterlichaamshelft
Daarnaast geeft het onderzoek een indicatie van de algehele botdichtheid van het lichaam, dit is geen vervanging van een medische dexascan uitgevoerd in het ziekenhuis.
Voordelen van de DEXA scan:
- Een meting duurt ongeveer 20 minuten
- Onderscheid tussen verschillende weefsels wordt duidelijk:
- Vetmassa
- Vetvrije massa
- Botmassa
- Je hoeft niks te doen, behalve te liggen
- Vochthuishouding beïnvloedt de meting nauwelijks
- Eén van de meest nauwkeurige methodes
Nadelen van de DEXA scan:
- Maximaal 4x per jaar mogelijk door blootstelling aan stralingen (kleine dosis)
Contra-indicaties
- MRI of röntgenscan in de afgelopen 7 dagen
- Nucleair geneeskundig onderzoek in de afgelopen 3 dagen
- (Vermoeden op) zwangerschap
- Onvermogen om plat te liggen op de rug
- Zwaarder dan 125 kilo
Voorbereiding
Drie dagen voorafgaand aan het onderzoek mag u geen röntgencontrastonderzoeken of nucleair geneeskundige onderzoeken hebben gehad. Deze onderzoeken kunnen namelijk invloed hebben op de meting.
U mag op de dag van het onderzoek gewoon eten en drinken en evt. uw medicijnen innemen. Kleding waar metaal in verwerkt is, moet tijdens het onderzoek uit, denk bijvoorbeeld aan kleding met ritsen of knopen of een BH met sluitingen. Een navelpiercing moet uit. U kunt tijdens het onderzoek uw ondergoed en een hemd of T-shirt aanhouden.
Verloop van het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. De botdichtheid wordt met behulp van röntgenstraling gemeten. Het apparaat (de DEXA scanner) is een open apparaat. De arm van de scanner beweegt enkele malen over en om u heen, waarbij het belangrijk is dat u stil blijft liggen. De laborant is tijdens het onderzoek aanwezig. Het totale onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
De resultaten van de analyse ontvang je na de scan, indien het onderzoek in combinatie met een sportmedisch onderzoek wordt afgesproken worden de resultaten door de sportarts besproken in functie van jouw (sportieve) doelstelling. We vergelijken de resultaten ook met jouw referentiegroep. U ontvangt alsook een volledig gedetailleerd rapport..