Een inspanningstest of een sportmedisch onderzoek?

Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan, is het belangrijk je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Dat kan door het ondergaan van een sportmedisch onderzoek.

Bij een sportmedisch onderzoek kijkt een sportarts of je fit genoeg bent om te sporten. Dit kan verstandig zijn als je bijvoorbeeld niet sport en nu actief wilt gaan sporten. Of als je klachten ervaart of een (chronische) ziekte hebt en wilt gaan sporten. Dus wanneer je vraag gezondheidsgerelateerd is, valt een sportmedisch onderzoek aan te bevelen. Hierin bieden wij verschillende vormen aan.

  1. Basisplus; een sportmedisch onderzoek gericht op lichamelijk/orthopedisch onderzoek, met een rust ECG (hartfilmpje) en een longfunctie test.
  2. Groot; hetzelfde als een basisplus sportmedisch onderzoek en aanvullend met een inspanningstest met ECG registratie op de fiets.
  3. Uitgebreid; hetzelfde als een groot sportmedisch onderzoek en aanvullend met ademsgasanalyse. Tijdens de test draag je een masker dat de ademhaling analyseert, zoals zuurstofopnamen en de uitademing van koolstofdioxide. Hiermee bepaal je de VO2max en je trainingszones. Dit kan zowel op de fiets als op de loopband. 

Ook als u vragen heeft over hoe te trainen met trainingszones of hoe uw training er uit zou kunnen zien, adviseren wij u een uitgebreid sportmedisch onderzoek.

Bent u alleen geïnteresseerd in uw (nieuwe) omslagpunt en trainingszones of wilt u weten hoe belastbaar u bent voor bijv. behandeling bij de fysiotherapeut, dan volstaat een inspanningstest. Ook hiervan hebben wij diverse varianten. 

Samenvattend; een inspanningstest is een onderdeel van een sportmedisch onderzoek maar kan ook los worden afgesproken. Meer informatie kunt u vinden op onze website of gebruik onze keuzehulp:

https://smamiddennederland.nl/kennisbank/sportmedisch-onderzoek-of-inspanningstest-keuzehulp/