Hardloopanalyse of gangbeeldanalyse.

Het verschil tussen beide is dat de één om hardlopen gaat en de andere om wandelen/lopen.

Bij een gangbeeldanalyse kijken we naar de biomechanische bewegingen van het lopen. Anders gezegd; we kijken tijdens de bewegingsanalyse hoe het lichaam en de gewrichten bewegen tijdens het wandelen. Met behulp van deze analyse kunnen we u een goed advies geven waar u klachten vandaan komen en/of hoe ze zijn ontstaan.

Wanneer en voor wie?

Er zijn verschillende redenen om een afspraak te maken voor een loopanalyse. We zien bijvoorbeeld dat men wordt doorverwezen door de sportarts om het looppatroon in kaart te brengen, maar de fysiotherapeut kan dit ook doen als ondersteunende analyse voor zijn of haar behandeling. De gangbeeldanalyse is in principe geschikt voor iedereen die problemen heeft met lopen of sporten.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Voorafgaand krijgt u een vragenlijst toegestuurd die ons helpt een goed beeld te krijgen van uw hulpvraag. Vervolgens bestaat de analyse uit een intake, een uitgebreid lichamelijk onderzoek, functionele (kracht-)testen en de analyse op de loopband. 

Loopband

Tijdens de analyse vragen we u om te gaan lopen op de loopband. Eerst op blote voeten (mits mogelijk) en daarna met schoenen aan. Bij de analyse maken wij gebruik van vooruitstrevende technische hulpmiddelen waaronder een nauwkeurige drukgevoelige loopband en 2 high-speed camera’s van Zebris. Daarmee worden de bewegingen tijdens het lopen vastgelegd om uiterst precies te kunnen vastleggen wat er precies gebeurt tijdens het lopen.

Met behulp van de verkregen informatie uit de videoregistratie en de druksensoren krijgt de bewegingsdeskundige een beter inzicht in uw loop of wandelproblemen. 

Met de verkregen informatie stellen wij een rapportage op met onze aanbevelingen en adviezen. Als u onder behandeling bent van de sportarts zal het rapport worden besproken met de sportarts.

Foto1. Voorbeeld drukmeting, afwikkellijn van de voet.

Deze gangbeeldanalyse doen wij ook voor hardlopers. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website: https://smamiddennederland.nl/loopanalyse/