Hoe verbeter ik mijn sportprestatie?

Afstemming rust/activiteit in dagelijks leven

In het algemeen levert zware fysieke arbeid (plantsoenendienst, boomkwekerij, werk in de bouw) naast de hardlooptraining extra vermoeidheid op waardoor het verstandig is het trainingsprogramma erop aan te passen.

Bij lichte werkzaamheden die vooral zittend uitgevoerd worden is het soms juist verstandig extra te wandelen of fietsen. Het is zelfs zo dat als je dagelijks 10.000-15.000 stappen zet dit voor de basis conditie nuttiger kan zijn dan alleen bureauwerk met 3x per week 5-7 km hardlopen.

Zoals je ziet is het nogal afhankelijk van het trainingsprogramma en de mate van activiteit buiten het trainingsprogramma of er meer rust genomen moet worden of juist niet.

Stress

Stress in de privésfeer of in de werksfeer kan ertoe leiden dat er hormonale veranderingen optreden die passen bij een burnout maar ook gezien worden in het kader van een overtrainingsyndroom. Bij verhoogde stress is het daarom ook belangrijk het trainingsprogramma aan te passen en waar mogelijk de stress te verminderen.

Al de genoemde factoren zijn zeer geschikt om in het kader van een uitgebreid sportmedisch onderzoek te evalueren en de gevolgen van deze factoren voor de conditie en voor de aerobe en anaerobe drempel te onderzoeken door middel van een inspanningstest met ademgasanalyse.

Inspanningstesten