Ik ga op vakantie maar wat neem ik mee?

Een fiets en/of hardloopschoenen. Als duursporter wil je het liefst geen conditie verliezen maar je wil met het gezin of vriend/vriendin ook dingen doen die eens mogelijk niet met sport te maken hebben. Of je wil juist een sportieve vakantie hebben. In het laatste geval kan het zijn dat je juist in de laatste weken voor de vakantie minder aan sport toegekomen bent. Dan kan het heel goed gepland zijn om een lekkere actieve sportvakantie op een Canarisch eiland of in Spanje of Italië te gaan doen. Lekker veel kilometers maken al trailend of op de fiets. Het kan ook zijn dat je veel wedstrijden achter de rug hebt en het tijd is om aan de aerobe basis te werken. Ook dan is zo’n sportvakantie met veel trainingsomvang  met her en der een terrasje een zeer goede keuze. In het geval dat je flink doorgetraind hebt gedurende enkele maanden dan is het juist goed om slechts 2x per week op vakantie de racefiets of de hardloopschoenen aan te doen en het verder bij rustig peddelen op de fiets of wandelen/hiken te houden zodat je de conditie wel onderhoudt maar verder ook uitrust en ook op deze manier aan macroperiodisering doet.

Die 2x dat je wel sport is het dan wel verstandig korte intervalletjes (zoals minuutjes) te doen waarin je op een hoge pasfrequentie hardloopt dan wel flink doorfietst. Dit zorgt ervoor dat je het motorisch programma van je lichaam blijft uitdagen/trainen waardoor het gemakkelijker wordt de hardloopbeweging of de tonus in je beenspieren tbv het fietsen bij terugkomst direct weer op te pakken.

Picture of Bernard te Boekhorst

Bernard te Boekhorst

Sportarts, met daarnaast de afgeronde universitaire studie tot medisch bioloog, inspanningsfysioloog. Voordat Bernard begon aan zijn specialisatie tot sportarts is hij in opleiding geweest tot cardioloog. Bernard heeft als specialisatie duursport (wielrennen, hardlopen en triathlon). Door zijn jarenlange wetenschappelijke onderzoeken en vanuit persoonlijke interesse is Bernard te Boekhorst inmiddels (inter)nationaal toonaangevend op het gebied van hardlopen en cardiologie. Bernard heeft in het verleden 30’45” op de 10 km gelopen en was jarenlang de snelste dokter van Nederland.