Inspanningsdiagnostiek
Een onderzoek wat veelvuldig wordt uitgevoerd bij Sportgeneeskunde Midden Nederland is inspanningsdiagnostiek (met of zonder ademgasanalsye). Een inspanningstest met ademgasanalyse heet ook wel CPET (ofwel Cardipulmonary Exercise Test) of een spiro-ergometrie. Dit kan uitgevoerd worden op de fiets of op de loopband. Beide heeft zijn voor- en nadelen.
Er zijn meerdere redenen om een inspanningstest uit te voeren:
– Bepalen conditie (VO2max)/trainingszones (drempels).
– Onderzoeken van klachten bij inspanning (verminderde inspanningstolerantie, kortademigheid, hartkloppingen etc)
– Analyse vermoeidheid (bv na COVID-infectie, chronische vermoeidheidklachten)
– Bepalen veiligheid training en trainingsintensiteit bij bepaalde doelgroepen (hart/longrevalidatie, patiënt met/na kanker etc)
– Evalueren van trainingen: vergelijken van voor en nametingen.
– Overige: voor een grote operatie, bepalen conditie en deze eventueel met een gerichte training nog te verbeteren voor de operatie (prevalidatie).
Hoe zit een inspanningstest eruit?
Voor het afnemen van de inspanningstest worden er een aantal zaken vooraf gemeten/bepaald: Lengte, gewicht, rustbloeddruk, longfunctietest (bij inspanningstesten met ademgasanalyse) en hartfilmpje in rust. U krijgt tijdens het fietsen of lopen plakkers/zuignapjes van het ECG apparaat op de borstkas en rug en bij inspanningstesten met ademgasanalyse een kapje over de neus en de mond zodat we alles wat in- en uitgeademd wordt kunnen meten. Vervolgens gaat u zich met opbouwende intensiteit inspanning, op de fiets zal dan ook een aantal keer de bloeddruk gemeten worden tijdens inspanning. Indien maximale inspanning* is bereikt wordt de opbouw van de inspanning afgebroken en zal een cooling down/herstel volgen.
* bij sommige indicaties zal de test eerder dan maximale inspanning gestopt worden (bv bij diagnostiek bij patiënten met long-COVID).
Bij de inspanningstest met ademgasanalyse meten we vele parameters, met behulp van deze parameters gaan we kijken waar de beperking van de inspanning ligt: hart, longen of spieren. Daarnaast bepalen we de maximale conditie en de trainingsdrempels.
Dit wordt na de inspanningstest met u besproken**.
** Bij bepaalde geplande testen; AD testen die 1 uur duren worden de resultaten alleen uitgebreider met u besproken als hier tijd voor is. Anders vind u de resultaten in uw verslag.
Astrid Raadschilders - de Kruijf
Astrid heeft per juli 2023 de specialisatie tot sportarts afgerond en is sinds augustus 2023 werkzaam bij ons als Sportarts. Naast de opleiding in de volledige breedte inclusief inspanningsfysiologie en blessureconsulten heeft Astrid een verdiepingsstage Exercise = Medicine/sportgeneeskunde bij chronisch zieken gevolgd. Bij chronisch zieken en prevalidatie (optrainen voor een grote operatie) liggen dan ook haar speciale interesses. Tevens is ze gecertificeerd als Medical Examiner of Divers level 1 via de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD). Zelf heeft Astrid vele jaren gekorfbald en sinds enkele jaren ook recreatief wielrenster.