Onbegrepen prestatieafname?

Je bent al enkele maanden lekker aan het trainen. Eigenlijk presteerde je ook steeds beter…tot 3 weken geleden. Ineens gaan de trainingen en wedstrijden wat stroever en haal je de tempo’s niet meer die je vroeger wel haalde.

Wat moet je dan doen?

Het klinkt als een open deur maar het is belangrijk dat trainen niet meer je top prioriteit is. Zorg voor ontspanning door je meer met andere hobby’s bezig te houden en het aantal trainingskilometers voor 2-3 weken te halveren. Ook is het verstandig de trainingstempo’s onder de loep te nemen en misschien 10-15 sec/km langzamer te lopen.

Als er sprake zou zijn van overreaching (voorstadium van overtraining), dan is deze situatie namelijk weer binnen 3 weken ten goede te keren door relatieve rust. Daarnaast is het dan ook belangrijk in deze periode voldoende te slapen en extra aandacht te geven aan goede en voldoende voeding.

Werkt dit niet, dan is het misschien ook goed om met de huisarts te bespreken of er misschien een tekort aan vitamine D of ijzer aanwezig kan zijn. Of dat er wellicht andere gezondheidsproblemen spelen zoals hormonale problemen, schildklierfunctiestoornis, een sluimerende infectieziekte of bloedarmoede. Astma, hartritmestoornissen of andere hartgebreken zouden ook een rol kunnen spelen. Kom je hier met de huisarts niet uit, dan kan het verstandig zijn je naar een sportarts te laten verwijzen.

overreaching & overtraining
Picture of Bernard te Boekhorst

Bernard te Boekhorst

Sportarts, met daarnaast de afgeronde universitaire studie tot medisch bioloog, inspanningsfysioloog. Voordat Bernard begon aan zijn specialisatie tot sportarts is hij in opleiding geweest tot cardioloog. Bernard heeft als specialisatie duursport (wielrennen, hardlopen en triathlon). Door zijn jarenlange wetenschappelijke onderzoeken en vanuit persoonlijke interesse is Bernard te Boekhorst inmiddels (inter)nationaal toonaangevend op het gebied van hardlopen en cardiologie. Bernard heeft in het verleden 30’45” op de 10 km gelopen en was jarenlang de snelste dokter van Nederland.