Sportmedisch onderzoek om de gezondheid in kaart te brengen

Sporten is gezond voor lichaam en geest. Er zijn echter ook ziektes of gebreken, waarmee het onverstandig is te sporten, of in ieder geval verstandig is de sportintensiteit aan te passen. Deze ziektes en gebreken zijn echter niet altijd uiterlijk zichtbaar voor iedereen.

Met name belangrijk zijn aandoeningen van het hart. Deze kunnen levensbedreigend zijn, met name bij intensieve sportbelasting. Als je jong bent, dat wil zeggen onder de 35 jaar, dan is in principe als checkup van de gezondheid een rust ECG voldoende. Als je ouder ben dan 35 jaar, dan is het verstandig een inspanningstest met ECG-controle te laten doen.

Daarnaast kunnen er ook ā€˜verborgen gebrekenā€™ zijn in de vorm van ontstekingen of infecties in het lichaam, ijzergebrek en bloedarmoede, schildklierproblemen of tekenen van overtraining welke je gezondheid ondermijnen. Dit kan met een bloedonderzoek gecheckt worden.

De conditie van de longen wordt getest met een longfunctie in rust en evt. ademgasanalyse tijdens de inspanning. Ademgasanalyse levert ook een belangrijke maat voor de conditie op: de VO2max. Tevens kan gezien worden of de maximale inspanning beperkt wordt door hart of longen of, zoals het hoort door de spieren die de inspanning moeten leveren.

Ook een biomechanisch onderzoek gericht op spieren en gewrichten wordt uitgevoerd om verbeterpunten op te sporen ten behoeve van de sport die je doet of om blessures te voorkomen.

Bernard sportmedisch onderzoek
Foto van Bernard te Boekhorst

Bernard te Boekhorst

Sportarts, met daarnaast de afgeronde universitaire studie tot medisch bioloog, inspanningsfysioloog. Voordat Bernard begon aan zijn specialisatie tot sportarts is hij in opleiding geweest tot cardioloog. Bernard heeft als specialisatie duursport (wielrennen, hardlopen en triathlon). Door zijn jarenlange wetenschappelijke onderzoeken en vanuit persoonlijke interesse is Bernard te Boekhorst inmiddels (inter)nationaal toonaangevend op het gebied van hardlopen en cardiologie. Bernard heeft in het verleden 30ā€™45ā€ op de 10 km gelopen en was jarenlang de snelste dokter van Nederland.