Trainen met vermoeidheid

Vermoeid en nu? Klachten van vermoeidheid kunnen bij allerlei aandoeningen passen. Het is belangrijk om bij symptomen van vermoeidheid en bijkomende klachten die op specifieke aandoeningen duiden de huisarts of sportarts te bezoeken. Je kunt hierbij denken aan onregelmatigheden in de hartslag en dan vooral een veel hogere hartfrequentie plots optredend bij inspanning of in rust die je niet zou verwachten. Of juist een niet goed oplopende hartfrequentie tijdens inspanning, of een gevoel van forse kortademigheid en pijn in de borst al dan niet vastzittend aan de ademhaling.

Maar ook een scala van klachten naast de vermoeidheid zoals aankomen in gewicht, vocht vasthouden in benen of in gezicht, last van koude, of een onregelmatige/veranderende cyclus al dan niet onder invloed van de menopauze (bij vrouwen), flushes (plots rood worden van gelaat), enorme dorst, behoefte om veel water te drinken kan een goede reden zijn om de huisarts te bezoeken.

Daarnaast kan het zijn dat de vermoeidheid op zich de enige klacht is. Belangrijk is dan om uit te zoeken of het iets is wat altijd aanwezig is, of vooral aan het einde van een werkdag erger wordt. Als je er al in de ochtend mee opstaat kan het een mentale/psychische oorzaak hebben. Stress in prive-situatie en/of op het werk kan een rol spelen en leiden evt. via slaapgebrek tot vermoeidheid. Als de vermoeidheid opbouwt in de loop van de dag dan zou het vooral passen bij een fysieke oorzaak. Je kan dan denken aan een onderliggende infectie (Pfeiffer/long covid bijv.), ontsteking in het lichaam, ijzergebrek of bloedarmoede door allerlei oorzaken en evt. vit D gebrek. Overtraining/overbelasting met evt ook een component burnout kan tot dergelijke vermoeidheid leiden.

Bestaat de vermoeidheid nog maar kort (paar weken) dan is het goed om de trainingsomvang gedurende 2 weken te halveren (helft van het aantal trainingsuren) om te kijken of je je daarna beter voelt. De tempo’s in intervals zou je ook iets terug kunnen brengen met 1 km per uur. Voel je je na 2 weken niet beter dan is het toch verstandig om de huisarts te bezoeken voor een bloedonderzoek en evt. verwijzing naar de sportarts.

Bernard te Boekhorst

Bernard te Boekhorst

Sportarts, met daarnaast de afgeronde universitaire studie tot medisch bioloog, inspanningsfysioloog. Voordat Bernard begon aan zijn specialisatie tot sportarts is hij in opleiding geweest tot cardioloog. Bernard heeft als specialisatie duursport (wielrennen, hardlopen en triathlon). Door zijn jarenlange wetenschappelijke onderzoeken en vanuit persoonlijke interesse is Bernard te Boekhorst inmiddels (inter)nationaal toonaangevend op het gebied van hardlopen en cardiologie. Bernard heeft in het verleden 30’45” op de 10 km gelopen en was jarenlang de snelste dokter van Nederland.