DEXA scan: Analyse van de lichaamssamenstelling

Altijd al benieuwd geweest naar hoe jouw lichaam is samengesteld, wat jouw vetpercentage bedraagt en hoe dit in verhouding staat met jouw spiermassa? Goed nieuws! Vanaf nu is het mogelijk om een DEXA meting te doen bij Sportgeneeskunde Midden Nederland

Wat is het?

Een DEXA scan (dual-energy x-ray absorptiometry) maakt gebruik van een kleine dosis röntgenstraling om jouw lichaamscompositie te bepalen. Ons lichaam bestaat uit verschillende weefsels. De doorlaatbaarheid van deze weefsels is verschillend, waardoor het mogelijk is om in kaart te brengen wat het aandeel van bv. vet is in het totale lichaamsgewicht. De hoeveelheid röntgenstraling die het bot doorlaat zegt weer wat over de dichtheid in het bot. Dit alles kan al in ongeveer 20 minuten.

Via de DEXA scan brengen we de volgende zaken in kaart:

1. Vetpercentage en vetvrije massa van het totale lichaam en per regio. We meten waar het vet zich bevindt, bijvoorbeeld rondom de heup en de buik (niet het exacte viscerale vet)

2. Gewicht van iedere lichaamsregio en vergelijking van de linker- en rechterlichaamshelft.

Daarnaast geeft het onderzoek een indicatie van de algehele botdichtheid van het lichaam, dit is geen vervanging van een medische dexascan uitgevoerd in het ziekenhuis.

Voorbereiding

U mag op de dag van het onderzoek gewoon eten en drinken en evt. uw medicijnen innemen. Kleding waar metaal in verwerkt is, moet tijdens het onderzoek uit, denk bijvoorbeeld aan kleding met ritsen of knopen of een BH met sluitingen. Een navelpiercing moet uit. U kunt tijdens het onderzoek uw ondergoed en een hemd of T-shirt aanhouden.

Verloop van het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. De botdichtheid wordt met behulp van röntgenstraling gemeten. Het apparaat (de DEXA scanner) is een open apparaat. De arm van de scanner beweegt enkele malen over en om u heen, waarbij het belangrijk is dat u stil blijft liggen. De laborant is tijdens het onderzoek aanwezig. Het totale onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

De resultaten van de analyse ontvang je na de scan, indien het onderzoek in combinatie met een sportmedisch onderzoek wordt afgesproken worden de resultaten door de sportarts besproken in functie van jouw (sportieve) doelstelling. We vergelijken de resultaten ook met jouw referentiegroep. Je ontvangt alsook een volledig gedetailleerd rapport.

Meer informatie kunt u vinden op: https://smamiddennederland.nl/dexa-scan/